понеділок, 18 листопада 2013 р.

Відбулося засідання зональної школи новаторства Великобагачанського, Решетилівського та Шишацького районів

15 листопада на базі Остап’євської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (директор Дем’яненко Н.Б.) відбулося третє засідання зональної школи новаторства Великобагачанського, Решетилівського та Шишацького районів.

Школа — це майстерня, 
де формується думка 
підростаючого покоління, 
треба міцно тримати її в руках, 
якщо не хочеш 
випустити з рук майбутнє.
А. Барбюс

Участь у роботі школи новаторства взяли начальники відділів освіти, молоді та спорту (Кушнерик С.В., Караваєва Н.М), завідувачі районними методичними кабінетами (Каленіченко І.М., Костогриз А.М., Чернобель О.М.), завідуюча центром практичної психології та соціальної роботи (Пащенко В.М.), педагогічний та учнівський колективи Козацької республіки Остап’євської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (фото DSC01986.jpg). Мета засідання: сприяти посиленню новаторського руху в освітньому просторі регіону зональної школи новаторства, популяризувати інноваційні педагогічні технології, вдосконалювати майстерність лідерів-новаторів навчально-виховного процесу.

Роботу зональної школи новаторства відкрила її координатор Костогриз А.М., завідувачка Решетилівським районним методичним кабінетом, яка інформувала учасників про основні завдання та перспективи роботи школи.

Освітній простір та стратегію культурного розвитку Великобагачанського району презентував начальник відділу освіти, молоді та спорту Великобагачанської райдержадміністрації С.В. Кушнерик. 

Організацію методичної роботи щодо поширення інноваційної діяльності в педагогічному середовищі навчальних закладів району, впровадження інтерактивних форм та методів роботи з педагогічними кадрами, оригінальних інноваційних ідей, символіку методичної служби, реалізацію науково-методичної проблеми представила присутнім завідувачка районного методичного кабінету Каленіченко І.М.

Педагогічний колектив Остап’євської ЗОШ І-ІІІ ступенів працює над вирішенням проблеми «Впровадження елементів козацької педагогіки в виховну систему школи. Створення Козацької республіки». Система виховної роботи школи базується на ідеях козацької педагогіки. Діяльність усіх джерел організованого впливу на виховний процес у школі спрямований на творче продовження в сучасних умовах козацьких звичаїв і традицій, вироблення в кожного учня прагнення розвивати в собі кращі людські риси українця-патріота.

Школа завжди є національною. За сучасних умов вона виступає важливим чинником відродження нації, виховання в молоді почуття національної свідомості та гідності. Педагогічний колектив Остап’євської ЗОШ І-ІІІ ступенів під керівництвом заступника директора з виховної роботи Кукленко О.М. широко використовує давні козацькі традиції, кодекси лицарської честі, гуманістичні та демократичні ідеї і адекватні засоби виховного впливу на підростаюче покоління. Оксана Миколаївна наголосила, що учнівський та педагогічний колективи тісно співпрацюють з козацькою старшиною Остап’євської та Староостапівської сотень, з Інститутом козацтва (директор Бережна С.В.) та Окремим науково-освітнім центром Українського козацтва імені Г.Сковороди Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди (ректор І.Ф.Прокопенко). Козацька педагогіка нині стає дуже актуальною серед виховних систем нашого району, бо це своє, автентичне, українське. 



З 2011 року Остап’євська ЗОШ І-ІІІ ступенів – громадсько-активна школа (ГАШ). Нині школа є не тільки частиною демократичного суспільства – вона має важливе значення для майбутнього, визначаючи, якою буде демократія. Якщо ми хочемо, щоб усі в школі та спільноті були активними громадянами сус¬пільства, демократичні цінності мають інтегруватися в кожний ас¬пект шкільного життя та місцевого середовища. Головною метою демократичної освіти є виховання громадянина сучасного демократичного суспільства та його підготовка до життя й діяльності в ньому. «Сучасна школа повинна дати учням не тільки певні знання, вміння та навички, а й виховати соціально адаптовану та громад¬сько зорієнтовану особистість, яка після закінчення школи знайде своє місце в житті», – вважає директор школи Дем’яненко Н.Б.



Практична частина включала тематичне козацьке коло за участі козачат куренів Козацької республіки Остап’євської ЗОШ І-ІІІ ступенів та козаків Остап’євської сотні Українського козацтва (отаман Остап’євської сотні осавул Українського козацтва Микола Іванович Кабаненко, курінний УК Олександр Миколайович Пантелей), вчителів школи.



Заступник директора з виховної роботи Кукленко О.М. працювала над розвитком дружнього дитячого колективу та його виховними можливостями. У проведенні заходу керувалась інтересами і проблемами учнів, прагнула до того, щоб школа була не лише місцем навчання, а й улюбленим місцем повноцінного духовного життя. Курінний УК Кукленко О.М. подарувала гостям на згадку інформаційно-методичний збірник «Козацькому роду – нема переводу» та власну збірку поезій «Козацьке відлуння», а осавул УК Кушнерик С.В. символічну булаву.



Цікаву, ґрунтовну екскурсію до шкільної етнографічної кімнати «Світлиця» та музею провели учні Школи юних екскурсоводів.



Дбаючи про майбутнє наших дітей кожного дня педагоги Остап’євської ЗОШ І-ІІІ ступенів засівають в дитячих душах любов, повагу, людяність, віру в себе, в добрих людей, щоб надалі їм було легше соціально адаптуватися в суспільстві. Це дуже складна і відповідальна справа, яка потребує щоденної роботи, контролю, великої відданості й глибокої поваги до своїх вихованців. Якщо педагог поєднує в собі любов до справи і до учня, він — досконалий учитель.



Незабутні враження залишила екскурсія козацьким станом Староостапівської сотні Українського козацтва, яку провів отаман Староостапівської сотні осавул УК Козар Олександр Володимирович.

Підготувала І.М. Каленіченко


Немає коментарів:

Дописати коментар